Als je een conflict hebt met bijvoorbeeld je werkgever of gaat scheiden, dan kan een mediator uitkomst bieden. Een mediator is onafhankelijk en zal dus het proces naar een voor beiden wenselijke oplossing begeleiden. Maar hoe ga je in gesprek met een mediator?
Allereerst is er meestal één partij die een aantal mediators voorstelt waaruit dan 1 mediator gekozen wordt. Op deze manier is er geen voorkeur van één van de partijen. Met deze mediator wordt meestal telefonisch of per e-mail contact gelegd om te bepalen of hij of zij beschikbaar is en wat het honorarium is. Hierna kan een eerste gesprek plaatsvinden. Zo kun je bijvoorbeeld de beste mediation voor zakelijk conflict inschakelen. Maar ook voor andere zaken.
Het eerste gesprek met een mediator
Een eerste gesprek met een mediator is over het algemeen tegelijkertijd met beide partijen. De mediator zal dan zijn werkwijze omschrijven en daarbij ook de meditationovereenkomst doornemen. Hierin staat ondermeer een geheimhoudingsplicht voor alle partijen.
Papierwerk
Je kunt je goed voorbereiden op een gesprek met een mediator door het benodigde papierwerk voor het te bespreken onderwerp op orde te hebben. Een Emmen mediator zal natuurlijk ook de zienswijze van beide partijen op het onderwerp willen horen. Zorg dus dat je alle feiten op een rijtje hebt, zodat je goed beslagen ten ijs komt.
De bedoeling van een gesprek met een mediator is natuurlijk dat er een oplossing komt voor het probleem. Houd er echter rekening mee dat dit betekent dat er van beide partijen wordt verwacht dat ze hier naar toe willen werken en eventueel op bepaalde punten water bij de wijn willen doen. Een mediation traject is dan ook volledig op basis van vrijwilligheid en geen garantie voor een oplossing.